5 lutego 2012

Riesling z Kanady – Region Niagara Peninsula

Riesling 2010, VAQ Niagara Peninsula, HILLEBRAND

Jeżeli już komuś uda się nabyć Rieslinga (czy też oczywiście Icewine’a) z Półwyspu Niagara w Kanadzie to warto poświęcić trochę czasu na przestudiowanie wyjątkowych warunków klimatycznych panujących w tym regionie. W tym pół-kontynentalnym klimacie wąski pasek złóż polodowcowych otoczony jest dużymi zbiornikami wodnymi: jedno duże jezioro na północy, drugie na południu oraz rzeka Niagara na wschodzie. Te schłodzone albo nagrzane masy wodne wiosną opóźniają puszczanie pąków, a w lecie przedłużają dojrzewanie winogron. Łagodzą one też wpływ arktycznych mas powietrza napływających z północy. Latem różnica temperatur między zimniejszym jeziorem na północy a cieplejszym na południu przyczynia się do powstania chłodnej bryzy. I oto ten swoistego rodzaju „przeciąg” przeciwdziała powstawaniu zmarzliny oraz atakom grzybów na winorośl. Jest to niesamowity zbieg okoliczności, który daje możliwość stworzenia wyjątkowych win. Kanada znana jest przede wszystkim z produkcji Icewine’ów (o czym już pisałam tutaj) ale nie gorsze są też inne rodzaje wina, jak np. bardzo wytrawny Riesling.





Srebrzysto-trawiasty Riesling - na początku uderza dojrzałą słodyczą a na końcu pozostawia wytrawny, kwasowy i jabłkowy posmak. Zapach przede wszystkim jabłkowy, owocowy i delikatny. Bardzo ciekawe wino.

Ocena wina: 7.5/10pkt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz