17 listopada 2011

Moscato Spumante i włoskie Ciasto Czekoladowe z Gruszkami

Moscato Spumante, Piedmont, SANTERO

Pomysł na dzisiejszy wpis pojawił się w momencie, gdy na stronie internetowej winnicy Cantine Pavan znalazłam przepis na bardzo proste, włoskie Ciasto Czekoladowe z Gruszkami. Autorem tej receptury jest niejaka Pani o imieniu/pseudonimie Nonna Nina. Ja wyobrażam ją sobie jako typową matkę włoszkę, w fartuchu - mistrzynię tradycyjnych, domowych potraw. Niewątpliwie dodaje to temu ciastu w moim odczuciu uroku. Dodatkowo winnica poleca do wypieku Moscato Spumante (spumante czyli musujące). Postanowiłam skorzystać z przepisu Nonny Niny i zakupić polecane wino. Tym bardziej, że do ciasta dodaje się także rum, orzechy laskowe i kawę. Zapowiadało się przepysznie.


Niestety nie było łatwo znaleźć dokładnie takiego samego wina z Cantine Pavan. Zaeksperymentowałam i kupiłam coś czego zazwyczaj nie kupuję. Tak na spróbowanie. Kupiłam Moscato Spumante z regionu Piedmont, wyprodukowane przez winnicę SANTERO, ale Selected by TESCO. Postanowiłam z góry nie przesądzać o rezultacie degustacji i nie sugerować się marką „dużo, tanio, TESCO”.




Ciasto oczywiście polecam. Szybkie, łatwe do przygotowania i baaardzo aromatyczne. Osobiście dodałabym mniej cukru. Wino za to nie jest jakieś super, ale da się od biedy wypić. Poza tym, zaproszeni na ciasto goście nic nie zauważyli i uznali, że jest przyjemne. Nie ma to jak degustacja w ciemno. W zapachu wyraźnie winogronowe, ale z dziwnym zapachem toffi. W smaku słodkie, nieskomplikowane. Nie mam doświadczenia z winami musującymi i zazwyczaj mi nie smakują. To też nie zrobiło na mnie wrażenia, ale ciasto było pyszne.

Ocena: 4/10

1 komentarz: